Založ si blog

Muž (z) mojich snov

Zobudila som sa do tmavej noci a svetla pouličných lámp, ktoré sa do mojej spálne dostávalo cez malé dierky na roletách. Sadla som si na posteľ a zapla nočnú lampičku. Pretrela som si oči a videla po perine kráčať lienku. Čudné. Vzala som ju do ruky a chvíľu sa dívala, ako mi šplhá po prste. Bolo to ako znamenie. Ty by si povedal, že to nie je znamenie, že je to len hmyz, ale koľkokrát si sa v noci zobudil a kráčala ti lienka po perine? No tak vidíš.

Mala som zvláštny sen. Stretli sme sa v poli kúsok od Tokia. Nehľadaj v tom logiku, len si to predstavuj! Asi kilometer od nás nebolo nič, iba pole. Bola na ňom krásna zelená tráva. A v diaľke boli mrakodrapy a odporne sivá obloha. Prišiel si ku mne a čas sa zastavil. Usmial si sa. Neisto. Silno si ma objal a keď sa naše hrudníky spojili, začalo zemetrasenie. Najprv sme si mysleli, že sme len vyklepaní zo situácie, ale to nie my. To litosferické platne. Odtiahol si sa odo mňa a znepokojene sa na mňa zadíval. Ľahla som si na chrbát a vystrela ruky, aby si si ľahol na mňa. Nechápavo si sa pozeral, čo to robím. Pomaly si si na mňa ľahol a pobozkal ma. Usmievala som sa a zem pod nami sa chvela čoraz viac. Pýtal si sa ma, prečo preboha ležím na zemi, keď je zemetrasenie a tvrdil si, že je to nebezpečné. Lenže nebolo, pretože okolo nás neboli budovy ani stromy. Nemalo na nás čo spadnúť. A ja som vážne pochybovala o tom, že by sa pod nami rozostúpila Zem a vcucla nás do Pekla. Tak som tam len pokojne ležala, bozkávala ťa a nechala svet okolo, aby sa triasol, ako sa jemu chce.

Na viac si nespomínam, lebo som sa zobudila a bola zamestnaná vynášaním lienky na parapetu. Nechala by som si ju, ale neviem, čo lienky jedia a nechcela som, aby zomrela od hladu. Tak som ju položila na kvetinu zvonka môjho okna a dúfala, že nájde cestu domov.

Hľadala som nejaké svoje staré zápisky, ani vlastne neviem prečo. Našla som také celkom prorocké. Hovorili o tom, ako som ťa stretla, v čase, keď som ešte vôbec netušila, kto si. Roky sme sa smiali, že som si ťa vymyslela a možno sme vôbec neboli ďaleko od pravdy. V jednom z tých príbehov si zomrel. A ešte aj po smrti si ma dokázal sklamať, neuveriteľný skill. Spomínam si, že pred rokmi som ťa – zas v inom príbehu – zabila. To bolo naschvál, lebo si ma nasral. Ale v každom z tých príbehov, v ktorom si bol mŕtvy, som – záhadne – neskôr zomrela tiež. Z trucu, alebo zo smútku, alebo vďaka nejakej hlúpej náhode.

Kedysi som ti tvrdila, že som si ťa vyfabulovala. Že som ťa uplácala z hliny a vdýchla ti život. Že nie si naozajstný, to iba ja som naozajstne jebnutá. Hovorievala som, že si z neba, z pekla, z temných útrob mojej hlavy, utkaný z karmických dlhov alebo pozliepaný z koláže surreálnych parafráz na muža… Hovorievala som kadečo. Dnes už toľko nerozprávam, lebo už viem, ako to je. Viem, že si iba muž z mojich snov. Bez mena, bez tváre, bez osobnosti. Iba archetypálna postava, ktorá by bola pre Junga príliš málo na analýzu, ale pre Freuda tak akurát dosť na diagnostiku daddy issues a hystérie liečiteľnej precíznym pettingom.

Takže.. keď najbližšie uvidíš lienku nadránom kráčať ti po paplóne, nezabíjaj ju. Vynes ju von, nech sa môže vrátiť domov. Aspoň raz buď človek.

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 923537x
Priemerná čítanosť článkov: 2886x

Autor blogu

Odkazy