Založ si blog

Ľudia sú len kontext

Niekedy si čítam svoje staré príbehy a myslím pri tom na teba. Prenášam sa v čase a priestore do toho, o čom sme sa vtedy rozprávali a aké vzdušné zámky sme spolu dokázali postaviť. Nikto iný by to nedokázal. Keby to bolo na pláži a boli to hrady z piesku, na toto múzeum nonsensu by sa chodili pozerať ľudia z celého sveta.

Nemyslieť na teba je náročná disciplína. Ale zvládam ju každý deň lepšie. Spoznávam ľudí, ktorí sa ti podobajú a nahováram si, že aj môj pocit z nich bude podobný. A čím bližšie sa ku mne snažia dostať, tým menej im verím, že to myslia vážne. Došlo mi, že v tomto ty žiješ celý život. Nebudem ťa ľutovať, lebo to nemáš rád. Čo je zvláštne, lebo tvoj život je vskutku poľutovaniahodný.

Ľudia si myslia, že byť delulu je nový trend. Že až teraz sa stalo, že si ženy začali uvedomovať, že žijú v ilúzii niečoho, čo neexistuje, ale realita v ich živote nemá žiadne miesto. Napríklad: ,,Ak nevolá, tak má určite veľa roboty“. No neviem… Elon Musk má 10 detí a 12 firiem a aj tak stíha písať statusy na twitter, čiže… Being delulu is not the solulu. Abso-fucking-lulu.

Občas je to ťažké. Myslieť si, že si len nedospelý sadistický kretén s nediagnostikovanou narcistickou poruchou. Mávam také stavy, keď tomu verím a potom také, keď na mňa TikTokové tarot readerky rozprávajú a trvajú na tom, že ak to vidím, tak si rozhodne moja spriaznená duša. Môj názor osciluje niekde medzi prozápadnými psychológmi hovoriacimi o love bombingu a čínskymi sociálnymi sieťami, ktoré sa snažia moju pozornosť rozptýliť a namiesto myšlienok na teba mi ponúkajú… myšlienky na teba.

Snažiť sa ťa nahradiť nebolo ako replacnuť obrázok v prezentácii. Aj keď, vieš dobre, ako dlho trvá, kým si vyberieš vo fotobanke správny obrázok košíka s ovocím, aby si odprezentoval ovocné dni svojmu mladému a dynamickému kolektívu… A toto bolo ešte náročnejšie. Lebo moje očakávania nemajú konca. Z dlhého listu požiadaviek na novú lásku môjho života, spomeniem len: gramatická korektnosť, politická nekorektnosť, maximálne jedna manželka, ktorá o ničom nevie a fotky z fitka k rannej káve ako denný štandard.

Nakoniec si ale človek uvedomí, že nebolo čo nahrádzať. Že to pekné, zábavné, múdre a atraktívne v tebe som bola iba ja. Že každý skvelý deň, ktorý sme spolu strávili, bola moja zásluha. Že tá láska, o ktorej sme spolu toľko hovorili, bola tiež len moja. Kde inde si myslíš, že by si ju asi vzal? Keby som nebola povrchná piča s hlboko spirituálnym cítením, nikdy by som sa nenechala namotať na to, že najkrajší chlap na svete sa okolo mňa točí už tak 5 životov, 11 mesiacov a 23 dní. Ale poznáme ma, ak niečo môžem vyhnať do krajnosti, nikdy si nenechám túto možnosť ujsť.

Prečítala som si všetko, čo som o tebe kedy napísala. A uvedomila som si, že sa za celé tie roky nič nezmenilo. Ani o milimeter. Točíme sa v slučke a zažívame stále to isté. Ty pred sebou utekáš, ja čakám. Ty utekáš predo mnou, ja čakám. A neviem, kedy je správna chvíľa ti povedať, že čakám… kým dostaneš rozum. Lebo som o toľko múdrejšia ako ty, že ma to až mrzí. Často si mal pocit, že pre mňa nie si dosť dobrý. To je síce pravda, ale prečo sa nesnažíš byť lepší? Lebo nie som priorita? Jáj. No šak aj skôr si mohol povedať…

Je mi smiešne, aký vieš byť dosratý z jedného malého dievčaťa. Čo si myslíš, že sa ti stane, keď ma pozdravíš? Môj vnútorný démon ti rozopne nohavice a dá si tvoje gule do smoothie? Nič také sa neudeje, stále odmietam jesť zdravo. Možno si len pamätáš, že vydesení chlapi ma nevzrušujú a nechceš si nechať znova ťať do toho nabubralého ega. Ako zanietený šovinista to, samozrejme, chápem. Prejdeme to mlčaním, dobre?

Som dosť unavená. Nechce sa mi behať ani písať. Nechce sa mi ani variť. A vo vzácnych chvíľach, keď spím dlhšie ako dve hodiny, sa mi sníva, že na mňa rozprávaš. Počujem ťa, cítim ťa a hystericky ťa odmietam ako traumatizovaná obeť choromyseľného sociopata. Čosi ako Britney Spears. Nie, žeby som ťa tak veľmi chcela alebo ťa tak veľmi neznášala. Ja len nechcem znova zažiť stav, že ťa tak vydesí, že by si sa mohol zachovať ako tvoj foter, až sa zachováš ako môj… Whos daddys good girl now?

Si šarlátové písmeno vypálené do mojich bedier. Lebo tam mávajú crazy bitches kérky. Pred rokmi si sa spýtal, čo od teba chcem a ja som to nevedela vtedy a neviem to ani dnes. Možno preto, že od teba nič nechcem. A nikdy som od teba nič nechcela. Vlastne… to preto si mi nikdy nič nedal? Lebo som nič nechcela? Fascinujúce! Na to, ako veľmi si sa bál, čo všetko od teba chcem a vytváral si fiktívne záväzky vo vnútri svojej hlavy, je to vcelku šokujúce zistenie.

Jedného dňa sa stretneme, lebo taký náš život už skrátka je. Vrazíme do seba kdesi na ulici čumiac do mobilu a ty už nebudeš môcť uhnúť, aby si mi povedal, čo sa to tu kurva deje. Počkám si na ten deň a budem mať pripravený zoznam otázok, na ktoré už odpoveď poznám, len chcem vedieť, ako veľmi si ochotný mi klamať.

Hej, tiež sa neviem dočkať…

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 923816x
Priemerná čítanosť článkov: 2887x

Autor blogu

Odkazy