Založ si blog

Modrý pondelok neexistuje

Neverte všetkému, čo si prečítate. Ani tomu, čo počujete. A už vôbec nie tomu, čo vidíte. Nemusí sa u vás rozvinúť každý druh paranoje, ale ak prispejem aspoň k nejakým, budem rada. Modrý pondelok neexistuje. Počuli ste o ňom? Blue monday – najdepresívnejší deň v roku! To keď vám niekto povie hneď ráno, do obeda máte depresiu a bolehlav, aj keby ste nechceli.

Roky ste si mali myslieť, že tento pojem zaviedol na pôde Cardiffskej univerzity psychológ Cliff Arnall. Ale aj psychológ je len človek a keď ide o schopnosť rozširovať klebety, nenájdete povolanejšieho. To vedela aj britská cestovná agentúra, ktorá v roku 2005 Arnalla najala, aby pre nich vytvoril kampaň, pretože v zime ľudia zájazdy nekupovali. A Cliff tak poslal mnoho smutných Britov na dovolenku v januári, lebo predsa nebudete sedieť doma v najdepresívnejší deň v roku! Chytré, ha?

A síce to nebola vedecká pravda, možno nazvať zaujímavou štatistickou anomáliou fakt, že v pondelok ľudia páchajú najviac samovrážd a je najmenej obľúbeným dňom v týždni na celom svete. Ani Garfield ho nemá rád a to ani nechodí do práce.

Ľudia mnoho rokov veria mediálnym nezmyslom. Viete, že očkovanie nespôsobuje autizmus? V roku 1998 britský lekár Andrew Wakefield publikoval štúdiu, v ktorej tvrdil, že existuje spojenie medzi autzimom a očkovaním. Výskum však prebiehal iba na pár respondentoch a výsledky štúdie boli podvrh. Jeho výskum bol vyvrátený v trinástich štúdiách jeho kolegov a Wakefield napokon svoju štúdiu stiahol, no dodnes sú mnohí presvedčení, že bola pravdivá.

A aby som vás už úplne nasrala, raňajky nie sú najdôležitejším jedlom dňa. A ak ste prepadli psychotickej predstave, že vďaka cereáliám budete zdravší, sklamem vás. Lekár John Harvey Kellogg vynašiel kukuričné lupienky na konci 19. storočia. Pôvodne zamýšľal, že to bude „zdravé rýchle anti-masturbačné ranné jedlo.“ Veril, že chrumkaním lupienkov sa v človeku utlmí túžba po masturbácii alebo sexe. Kellog sa totiž domnieval, že sex je nezdravý pre myseľ, telo i dušu. V skutočnosti však čokoľvek sladké len veľmi rýchlo zdvihne váš krvný cukor, no jeho hladina aj veľmi rýchlo klesne – preto ste potom znova hladní alebo ospalí.

Čínsky múr z vesmíru nevidno, chlpy nie sú hrubšie, ak ich často holíte, žuvačka sa nerozkladá v črevách 7 rokov a žiadna chemikália, ktorá sa zafarbí, keď sa vycikáte do bazéna, neexistuje. Radi veríme hocičomu, čo nás núti držať sa ďalej od vecí, ktoré nás majú rozptýliť alebo pobaviť. A ja nehovorím, že by ste mali začať hromadne cikať do bazéna, ALE…

Neverte všetkému, čo si prečítate na internetoch. A neverte ani tomu, že nemôžete z prebratých slov urobiť pomnožné podstatné meno kedy sa vám zachce.

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 923242x
Priemerná čítanosť článkov: 2885x

Autor blogu

Odkazy