Založ si blog

Na vlastné riziko: 12 otázok, ktoré si aj tak nikdy nepoložíte

Každého pacienta zaujíma, či je tým najobľúbenejším pacientom svojho terapeuta. Mala by som hovoriť, že sú to moji klienti a nie pacienti, ale všetci sú tak definitívne poškodení, že ich skutočne ako pacientov vnímam, takže sa nebudem tváriť, že pacientov môžu mať len absolventi medicíny. Pravdou je, že všetci máme obľúbených pacientov. Ľudí, o ktorých hovoríme našim známym podivné historky, bez toho, aby sme ich menovali. Dávame im prezývky, aby sa nám to ľahšie vysvetľovalo, takže tento týždeň budem mať v ordinácii „Tú polyamorickú kurvu“, „Psychotického subíka“ a „Láskoholikov“.

Keď sme s Timom otvárali našu terapeutovňu, smiali sme sa noc predtým sediac v kancelárii pri fľaške rumu, že nemôžeme uveriť tomu, že sem naozaj budú chodiť ľudia so svojimi problémami a budú si myslieť, že sme profesionáli, ktorí ich berú vážne. Sme dvaja svetom otrávení cynici a väčšinu ľudstva považujeme za nehodnú života, nieto ešte lásky, no takýto slogan na dverách by nám asi ťažko pomohol zarobiť na hypotéky. Tak tam máme napísané „Lepšie plakať u psychológa, ako smiať sa u psychiatra“.

Špecializujeme sa na párové poradenstvo, aby sme mohli terapie robiť spolu. Vlastne jediný dôvod, prečo sme do tohto šli bol, že sme spolu chceli tráviť viac času. Nikdy sme ho nemali dosť. Poznáme sa skoro dvadsať rokov, sme ako dva hrášky v lusku. Odjakživa sme mali taký zvláštny súrodenecko-kamarátsky vzťah, ako keď sa rozprávate s dvojčaťom. Jeho žena sa na nás roky smiala, vraj nás pri narodení isto oddelili a teraz si ten stratený čas vynahrádzame neustálym dialógom.

Občas, keď sú prípady príliš náročné, rozdelíme pár a každý z nás si vezme jedného a kladieme im rovnaké otázky. Dotazníky potom spoločne vyhodnocujeme pri zapálenom jointe a fastfoode a horlivo diskutujeme o tom, ako tým nešťastníkom pomôcť a či sa to vôbec dá. Lebo… nie vždy sa dá. Niektorým ľuďom by ste najradšej po vstupe do ordinácie povedali, nech sa okamžite rozvedú a vyjebú sa na to, lebo sú tak nekompatibilní, že to nikdy fungovať nebude. Ale to, ako terapeut a človek, ktorý nechce prísť o prácu, nemôžete. Tak sa snažíte nájsť cestu, ako ich v priebehu pár mesiacov naviesť k tomu, aby na to prišli sami. A potom k vám môžu chodiť každý osve na individuálne porozvodové terapie. Znie to hrozne, ale je to pravda. A pravda znie väčšinou hrozne.

,,Koho máme dnes?“ spýtal sa Timo podávajúc mi veľký raňajkový Starbucks. Vykladal si veci z tašky na stôl na recepcii, na ktorej vždy sedel ten z nás, ktorý práve nemal pacienta.
,,Za polhodinu prídu Láskoholici,“ usmiala som sa.
,,Bože… ideme s nimi dnes 12 otázok? Asi si ich rozdeľme,“ zamyslel sa.
,,Hej, som ti to vytlačila, máš to u seba na stole,“ sadla som si do kresla v čakárni a vyložila nohy. Sŕkala som karamelové capuccino a cítila, ako sa mi horúca káva dostáva do tela a zohrieva ma zvnútra. Milujem ten pocit.
,,Ja si beriem toho chlapa, ten je tak mimo, že to bude super,“ zasmial sa, vstal a urobil si čaj.
,,Hej, tak to bude lepšie, ja mám chuť ho nakopať do hlavy a nakričať mu do nej, aby sa spamätal, vždy, keď sem príde s tým neprítomným výrazom, jakože – nechápem, prečo chodím na terapiu. No lebo si kokot, preto!“ samonasierací reflex mi dnes ráno fungoval perfektne.
,,Taký druh terapie by sme mali robiť. Agresívny! Ľudia prídu, povedia nám o svojich problémoch, my pretočíme očami a potom to z nich vymlátime. Bolo by to nádherné,“ oprel sa zasnene o skrinku a namáčal sáčok čaju v horúcej vode.
,,Muži kozorožci, čo jako čakáme,“ pretočila som očami a Timo sa nahlas zasmial.
,,Bože, toto keby si vytiahla pri terapii, tak odovzdám diplom a odchádzam,“ smial sa ďalej.
,,Šak ale a ne? Vôbec si neuvedomujú seba samých.“
,,Milujem, keď je astrológia tvoj argument na šecko. Ale ako vždy, máš pravdu,“ prikývol. ,,Keď bude Merkúr v retrograde, beriem si dovolenku,“ žmurkol na mňa a pobavený odišiel do svojej kancelárie. Sadla som si k recepčnému stolu a upratala ho. Mám rada, keď sú papiere na stole v rovnobežných líniách. Pracovné stoly sú jediné miesto, na ktorom mám dokonalý OCD poriadok. Inak mám v byte aj živote taký bordel, že ľudia, ktorí si ku mne chodia po rady, by si to okamžite rozmysleli, keby o tom vedeli.

Láskoholici prišli tak, ako vždy – on otrávený, ona na pokraji mentálneho zrútenia s rukami prekríženými na hrudi držiac si sveter.
,,Dobrý deň,“ pozdravili obaja tak trochu zahanbene. Ktovie, čo ľudí núti hanbiť sa, že chodia na terapiu. Všetci sme si predsa vedomí toho, že každý človek na tejto planéte má problémy. Aký je teda dôvod na to, aby sme sa hanbili, že ich chceme vyriešiť?
,,Dobrý deň, dnes si vás s kolegom rozdelíme. Pán Karásek, vy pôjdete k nemu, pani Karásková, ja si vezmem vás,“ usmiala som sa. ,,Ponúknem vám kávu alebo čaj?“ Obaja svorne odmietli. Dám vám malý tip – ak ste niekde, kde vás to stresuje – napríklad u terapeuta alebo na pracovnom pohovore a spýtajú sa vás, či chcete čaj alebo kávu, jedno z toho si vyberte. Jednak vám teplý nápoj upokojí žalúdok a budete o to menej nervózni a najmä sa budete mať k čomu upínať a vaše ruky budú zvierať teplú šálku, čo vás dostane z neurózy. Nedívajte sa na túto otázku tak, že nechcete niekomu robiť starosti. Trvá to len 30 sekúnd, toľko zo života môžete ukradnúť aj úplne cudziemu človeku, nič sa nestane.

,,Posaďte sa, nech sa páči. Tak, ako sa máte?“ začala som obligátne svoje sedenie a žena oproti mne sťažka vzdychla.
,,Neviem, no… a šak dobre,“ usmiala sa neisto.
,,Ja nie som vaša spolužiačka zo strednej, ale váš terapeut. To čo bolo za odpoveď?“ uškrnula som sa.
,,Mne už to tak ide samo, prepáčte,“ prehrabla si nervózne vlasy.
,,Tak mi povedzte, ako sa máte naozaj,“ naliala som jej vodu do pohára.
,,Neviem presne určiť, ako sa cítim, som taká nervózna a rozpoltená. Mám pocit, že z nás dvoch sa stále snažím iba ja,“ vzdychla.
,,Prečo si to myslíte?“
,,Lebo on jak keby ani nemal emócie,“ mávla rukou.
,,Nehovorme o vašom manželovi, hovorme o vás. Prečo si myslíte, že sa snažíte iba vy? Čo robíte pri svojej snahe, ako to vyzerá?“ ľudia sa na terapii často upínajú na to, aby kritizovali toho druhého a hrali obeť. Vtedy im ako terapeut musíte pinknúť loptičku späť, inak by sa cyklili v obviňovaní partnera, namiesto toho, aby analyzovali vlastné správanie.
,,Ja som nás zapísala na terapiu, ja počúvam podcasty o vzťahoch, čítam knihy, snažím sa tráviť s ním čo najviac času…“ vymenovávala svoj prínos a ja som súhlasne pritakávala.
,,Výborne. A aký má k tomu váš manžel postoj?“
,,Akože, neodmieta to, len nevyvíja žiadnu iniciatívu, viete. Ani na rande ma nevezme, aj to mu musím pripomenúť, aby to urobil, lebo furt čakám, že na to dojde sám, ale on na to nikdy sám nedojde,“ pokrčila ramená a tejto vete chýbalo už len, aby ju ukončila – typický chlap.
,,Skúsime si jedno cvičenie, prosím, počkajte ma tu,“ postavila som sa a vyšla do čakárne. Napísala som Timovi, aby tam prišiel za mnou.
,,Čo je?“ zašepkal, keď za sebou zatvoril dvere.
,,Podľa mňa by sme ich teraz mali dať dohromady a nech si tie otázky kladú navzájom, uvidíme tak viac z ich interakcie, on má nejaký blok v komunikácii aj v pocitoch,“ zhodnotila som na základe toho, čo Láskoholička opisovala.
,,Dobre, budeme u teba?“
,,Hej,“ prikývla som a vošla do pracovne. ,,Pani Karásková, manžel a kolega sa k nám teraz pridajú a vyskúšame si spolu cvičenie. Nebude to úplne jednoduché, ale mnoho nám to o vašom vzťahu povie,“ oznámila som jej a vo dverách sa už objavil Timo so svojim pacientom.
,,Ide o cvičenie, ktorému hovoríme 12 otázok, lebo… obsahuje 12 otázok,“ uškrnul sa Timo. ,,Zväčša toto cvičenie robíme s pármi každý osve, ale vo vašom prípade si myslíme, že by pomohlo komunikácii, keby sme tu boli iba v roli moderátorov,“ vysvetlil im princíp a každému z nich podal papier s otázkami.
,,Budete si tieto otázky klásť navzájom a každý z vás odpovie na každú z nich,“ dodala som. Manželia prikývli, že rozumejú. ,,Pani Karásková, začnite, prosím.“

,,Čo ti v poslednom vzťahu chýbalo počuť a chcel by si to v tomto vzťahu počúvať častejšie?“ spýtala sa manžela a muž pretočil očami.
,,Čo ja viem, nemyslím si, že mi niečo chýbalo,“ mykol ramenom. Žena sa na mňa zúfalo pozrela.
,,Ale mal by si niečo povedať,“ zašepkala na neho, ako keby sme to nemali s Timom počuť.
,,Šak ale keď mi nič nechýbalo?!“ povedal skoro nervózne.
,,V poriadku, pán Karásek, môžete sa to isté spýtať manželky teraz vy,“ popostričla som ich.
,,Čo ti v poslednom vzťahu chýbalo počuť a chcela by si to v tomto vzťahu počúvať častejšie?“ bolo mu nepríjemné to len vysloviť nahlas. Tento človek má so sebou viac problémov, ako sme si mysleli.
,,Myslím, že mi chýbali nejaké slová uznania. Pochvaly – ako, že som niečo urobila správne, alebo že dobre vyzerám, že mi pristanú nejaké šaty… chýba mi aj počuť, že ma miluješ, lebo to vôbec nehovoríš,“ sklopila zrak.
,,Šak ale to netreba furt hovoriť, to hádam stačí dokazovať, nie?“
,,A ako to dokazujete svojej manželke, pán Karásek?“ spýtal sa ho Timo.
,,No šak normálne… že jej uľahčujem život. Chodím nakupovať, lebo ona to nemá rada, občas aj navarím, rád upratujem, napríklad, to kopa mužov nerobí!“ vymenovával basic veci, ktoré robí každý normálny človek, ktorý si nemyslí, že žena je otrok a hovoril o nich, ako keby za to mal dostať Nobelovku.
,,Máte problém povedať svojej žene, že ju ľúbite?“ spýtala som sa vážne.
,,Neni som na to zvyknutý, u nás doma sa také nikdy nehovorilo,“ konečne sme sa niekam dostali.
,,A ako sa u vás doma prejavovala láska?“ zapol si Timo pero, lebo vedel, že teraz príde znoška dôvodov, prečo je tento muž taký, aký je.
,,Šak bolo vždy navarené a mali sme čisto, občas si rodičia dali pusu alebo spolu žartovali… nejaké veľké slová v tom neboli,“ zamyslel sa.
,,Pozrite sa na svoju ženu a vyznajte jej lásku,“ povedal Timo vecne. Chcelo sa mi smiať, milujem, keď je takýto.
,,Keď mne je divné robiť to pred cudzími ľuďmi,“ ošíval sa.
,,Pán Karásek, sme furt pri prvej otázke a máme už len dvadsať minút, prosím vás, posúvajme sa trochu rýchlejšie. Vyznajte svojej žene lásku, no šup šup,“ urobil rukou gesto posúvania sa vpred a ja som sa už musela naozaj zasmiať.
,,Prepáčte, kolega je nátlakový,“ pozrela som na muža súcitne. Hrať dobrého a prostorekého policajta je naša obľúbená roleplay.
,,Ľúbim ťa, no,“ povedal muž a potom sklopil zrak.
,,Aj ja ťa ľúbim, ale takto by to byť asi nemalo, či?“ zadívala sa žena mojim smerom pre uistenie.
,,Pán Karásek, ako sa cítite, keď to hovoríte?“ spýtala som sa ho.
,,Je mi to trápne, neni mi prirodzené to hovoriť, necítim sa pri tom dobre. Ale to neznamená, že to neni pravda, ja to len nerád hovorím nahlas,“ tento človek sem bude chodiť tak dlho, že si s Timom budeme môcť kúpiť o chvíľu celú budovu, nielen poschodie.
,,Pani Karásková, čo si myslíte o tom, čo tu manžel práve povedal?“ spýtal sa jej Timo a ani sa na ňu nepozrel, čmáral si do svojho zošita pripomienky k tomu, čo tu počul. ,,Respektíve, čo počujete, keď on hovorí, že to nerád hovorí nahlas,“ špecifikoval.
,,No ja počujem, že ma vlastne neľúbi. Alebo ako keby sa za mňa hanbil,“ mykla smutne ramenom.
,,Čo? To čo rozprávaš? Šak ja ťa ľúbim, šak som to povedal! A prečo by som sa za teba hanbil, to je dobrá sprostosť,“ bol urazený.
,,Myslíte si, že je v poriadku devalidovať pocity vlastnej manželky v tak citlivej téme?“ zaklipkal na neho Timo otrávene mihalnicami.
,,No šak to som nechcel, ale sa ma to dotklo, že si o mne také myslí,“ oprel sa a díval sa stále do zeme.
,,Pani Karásková, prejdime, prosím, na druhú otázku,“ to bude ešte väčší masaker, jak to tu tak počúvam.
,,Ktorá časť teba nie je podľa teba hodná lásky a prečo?“ spýtala sa žena svojho manžela.
,,Ježiši Kriste, toto sú mi otázky,“ vzdychol. ,,Ja neviem, ja sa nad sebou zas toľko nezamýšľam, ktorá časť mňa… no čo ja viem… šak asi tá, čo ti nevie povedať, že ťa ľúbi. Ale ináč ja si nemyslím, že som nehodný lásky, šak ja som podľa mňa dobrý chlap. Do roboty chodím, nepijem, aj vyzerám normálne, šak nejsom Alan Delon, ale ináč asi v pohode… nebijem ženu, nenadávam jej, ja si myslím, že som v pohode,“ mykol ramenom. Cítila som, ako Timo sediac vedľa mňa, premáha smiech.
,,No tu sa zastavíme na chvíľu. Vy si myslíte, že nepiť a nebiť ženu stačí na to, aby ste sa mohli titulovať ako dobrý manžel?“ to pohŕdanie v hlase nedokázal skryť.
,,No to mne príde ako dobré vlastnosti, šak koľkí tak žijú, že slopú a mlátia sa,“ zamyslel sa.
,,Dobre, inak sa spýtam… predstavte si, že ste žena, pán Karásek. Na jednej strane máte muža, ktorý chodí do roboty, nepije a nebije svoju ženu. Na strane druhej máte muža, ktorý je citlivý a empatický voči pocitom svojej ženy, ktorý sa s ňou dokáže porozprávať o tom, aký mala deň, ktorý ju vezme občas von na večeru alebo sa len tak prejsť, ktorý jej každé ráno povie, že ju miluje, kým odíde z domu do práce. Ktorého z týchto mužov by ste si vybrali do života?“ chlap oproti nám sa zmenšil asi o dva metre. Už sa na Tima z gauča díval len vo veľkosti vlašského orieška. Nepovedal nič, len prikyvoval.
,,A s týmto posolstvom aj s tými otázkami vás teraz pošleme domov,“ ukončila som sedenie. ,,Nabudúce preberieme tých zvyšných desať, dobre?“ usmiala som sa. Manželia prikývli, podali nám obom ruku a odišli.

Timo si ľahol na gauč, na ktorom sedeli a na chvíľu zavrel oči.
,,Ten chlap je strašný tĺk,“ vzdychol.
,,Hej, ten je dobre mimo. On by potreboval individuálku, podľa mňa, tam bude nejaká trauma z detstva, to nie je len o tom, že to doma nepočúval od rodičov. Niečo sa tam stalo, šak reaguje jak robot,“ zhodnotila som a zapisovala si do ich zložky potrehy.
,,Dve otázky sme stihli, tak je prijebaný! Šak ten sem bude chodiť do dôchodku, dopiči…“
,,Keď sa dostaneme k otázke – Aký je váš najväčší strach vo vzťahu? – on kokot povie, že sa bojí výšok hádam,“ zasmiala som sa a Timo tiež.
,,Áno, presne – Aký je váš najväčší strach vo vzťahu, pán Karásek? – Nooo, keď ma žena pošle na povalu a musím ísť po rebríku,“ imitoval ho. ,,Muži sú úplne nemohúci kokoti, Robin. Buc lesba, jeb nato,“ krútil hlavou nad vlastným pohlavím.
,,Nie všetci veď,“ snažila som sa byť zmierlivá, aj keď mal vlastne pravdu.
,,No tých posledných 5, čo neni, asi sedí niekde v Tibete v kláštore a medituje na korunnú čakru, o tých sa nebavíme.“
,,Nenávisť k ženám je mizogýnia, nenávisť k mužom sa volá jak?“ zasmiala som sa.
,,Misandria,“ zasmial sa Timo tiež. ,,Ale ja netrpím misandriou, ja si len myslím, že muži sú kokoti. Šak sa kukni na tohto debila, ten sem došiel s nastavením, že on jediný je v pohode a to zvyšok sveta potrebuje terapiu,“ krútil hlavou stále ležiac na mojom gauči.
,,Čo ti chýbalo počuť v minulom vzťahu a chcel by si to častejšie počúvať vo svojom súčasnom vzťahu, Timko?“ prihrala som mu otázku z cvičenia, nad ktorým sa rozčuľoval.
,,Že som najlepší a najkrajší chlap v galaxii, že mám dokonalý kokot, že neni väčšieho samca jak som ja a že môj intelekt, empatia a rajcovnosť sú už do neba volajúce!“ posadil sa.
Postavila som sa a pomaly mu zatlieskala. ,,Šak je to prijebané a znieš pri tom jak kokot, ale je to pravda a zato ťa uznávam,“ súhlasne som prikývla.
,,Ktorá časť teba podľa teba nie je hodná lásky, Robinka?“ vstal a vychádzali sme spolu z kancelárie.
,,Moje vyjebané špekové brucho, ktorého sa neviem zbaviť posledných dvadsať skurvených rokov,“ pleskla som sa po ňom.
,,My sme proste dokonalí, ja si nemôžem pomôcť. Kukni sa na nás, máme odpoveď na všetko. Aspoň sme k sebe dopiče úprimní, nie jak títo trotli, čo nám sem chodia,“ zhodnotil, zamával mi a vošiel do svojej pracovne.

Sľúbila som, že nebudem know how rozdávať na počkanie, ale už sme aj tak vybookovaní na polroka vopred, takže ak to nepoviete Timovi, sadnite si večer s vašim partnerom na gauč, urobte si teplý nápoj a položte si 12 otázok, ktoré vám dokážu, že ani jeden z vás nie je ani zďaleka normálny a že vy dvaja o sebe vlastne aj tak nič neviete:

1. Čo ti chýbalo počuť v poslednom vzťahu a chcel/a by si to počúvať v tomto vzťahu viac?
2. Ktorá časť teba nie je podľa teba hodná lásky?
3. Aký je tvoj najväčší strach vo vzťahu?
4. Je niečo, čo robím, čo ti pripomína ľudí z minulosti?
5. Aké chyby si urobil/a v minulom vzťahu a v tomto vzťahu sa im chceš vyvarovať?
6. Je niečo, čo som urobil/a, čo ti spôsobilo pocit, že nie si hodný/á lásky?
7. Prečo je pre teba náročné byť sám sebou v tomto vzťahu a ako by som ti to mohol/a uľahčiť?
8. Čo môžem urobiť, aby som ti vytvoril pocit bezpečia a otvorenosti?
9. Ako ťa môžem urobiť sebavedomejším/sebavedomejšou v posteli?
10. Ako zistím, že si rozrušený a ako je najlepšie na tvoje rozrušenie reagovať?
11. Máš nejaké túžby alebo potreby, ktoré nie sú v tomto vzťahu naplnené a mali by sme sa na ne zamerať?
12. Ako si predstavuješ, že sa budeme spoločne posúvať v živote a ako zabezpečíme, že sa to skutočne stane?

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 923034x
Priemerná čítanosť článkov: 2884x

Autor blogu

Odkazy