Založ si blog

Kričí na mňa tvoje ticho

Mlčal. Mlčal tak hlasno, až mi z toho praskali bubienky. Celé dni sa bezprízorne pozeral do monitoru a bol ticho. Hádzal plechovky do plastového koša a krčil ich rovnako, ako moje vnútro. S každou, ktorú vyhodil, sa odo mňa vzďaľoval. Každá znamenala dve hodiny jeho ticha. Ticha, ktoré medzi nami tvorilo bariéru a mňa bolelo viac, ako všetky hrozné veci, ktoré kedy povedal, či chcel povedať.

Upieral zrak na veľký monitor a kmital očami z jednej strany na druhú. Nežmurkal.
,,Absencia žmurkania je znakom sociopatie,“ povedala som mu raz a on sa uškrnul.
Keby som to povedala dnes, nezasmial by sa. Výraz jeho tváre by sa ani o kúsok nezmenil.

Dívala som sa na jeho odraz v monitore a sediac na gauči dúfala, že ten pohľad zachytí. Nič. Zachytil, cítil, nereagoval.
Vstal, vzal si z chladničky kúsok syra, strčil si ho do úst a cestou ku kancelárskemu kreslu sa na mňa ani raz nepozrel. Konečne som pochopila, čo znamená tichá domácnosť.

Vzala som si zo stola pozámkový blok a na jeho okraje si kreslila srdiečka a kvetinky, lebo nič iné nakresliť neviem. Vpisovala som si do nich naše iniciály a medzi ne infantilné znamienko súčtu. Položila som ho na stôl, prešla ku chladničke, vzala si jogurt a znova si sadla na gauč so psom na stehnách.

Po niekoľkých hodinách sa postavil, vybral zo šuflíka ubalený joint a keď prechádzal okolo stolíka, na moment zastal a zadíval sa na moje kresby. Nepovedal nič, len vyšiel na balkón a ja som zacítila dobre známu vôňu.

,,Ešte dlho ma budeš trestať?“ spýtala som sa stojac bosými nohami na balkónových dlaždiciach.
Mlčal. Vyfukoval dym pred seba a bezprízorne pozeral do diaľky. Ostré črty sa mu prehlbovali a prehĺtal sliny akosi ťažšie, ale nepozrel sa na mňa. Ani na moment.
,,Bruno?“
Nič.

Dofajčil, vošiel dnu, vzal z linky granule pre Darwina a nasypal mu ich do misky. Do vedľajšej nalial čistú vodu a opäť sa posadil k počítaču. Nasadil si slúchadlá a zapol akúsi prednášku na YouTube.

Aktívna ignorácia musí dať zabrať, pomyslela som si. Postavila som sa, prešla do kuchyne a začala piecť. Nepremýšľala som, len som vytiahla z chladničky všetko, o čom som vedela, že to má rád a po hodine pred neho postavila trojuholník citrónového cheesecakeu. Nepovedal nič. Ani sa naň nepozrel.

Prikývla som, že chápem. Zhlboka som sa nadýchla premáhajúc plač, vzala som si z kresla prehodený kabát a kabelku a mierila ku vchodovým dverám.

Kľúč od jeho bytu som si dala dolu z krúžku s koalou a položila ho a botník. Chytila som kľučku, zahryzla sa do spodnej pery a spoza môjho chrbta sa ozvalo smutné:
,,Počkaj…“

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 919713x
Priemerná čítanosť článkov: 2874x

Autor blogu

Odkazy