Založ si blog

Kričí na mňa tvoje ticho

Mlčal. Mlčal tak hlasno, až mi z toho praskali bubienky. Celé dni sa bezprízorne pozeral do monitoru a bol ticho. Hádzal plechovky do plastového koša a krčil ich rovnako, ako moje vnútro. S každou, ktorú vyhodil, sa odo mňa vzďaľoval. Každá znamenala dve hodiny jeho ticha. Ticha, ktoré medzi nami tvorilo bariéru a mňa bolelo viac, ako všetky hrozné veci, ktoré kedy povedal, či chcel povedať.

Upieral zrak na veľký monitor a kmital očami z jednej strany na druhú. Nežmurkal.
,,Absencia žmurkania je znakom sociopatie,“ povedala som mu raz a on sa uškrnul.
Keby som to povedala dnes, nezasmial by sa. Výraz jeho tváre by sa ani o kúsok nezmenil.

Dívala som sa na jeho odraz v monitore a sediac na gauči dúfala, že ten pohľad zachytí. Nič. Zachytil, cítil, nereagoval.
Vstal, vzal si z chladničky kúsok syra, strčil si ho do úst a cestou ku kancelárskemu kreslu sa na mňa ani raz nepozrel. Konečne som pochopila, čo znamená tichá domácnosť.

Vzala som si zo stola pozámkový blok a na jeho okraje si kreslila srdiečka a kvetinky, lebo nič iné nakresliť neviem. Vpisovala som si do nich naše iniciály a medzi ne infantilné znamienko súčtu. Položila som ho na stôl, prešla ku chladničke, vzala si jogurt a znova si sadla na gauč so psom na stehnách.

Po niekoľkých hodinách sa postavil, vybral zo šuflíka ubalený joint a keď prechádzal okolo stolíka, na moment zastal a zadíval sa na moje kresby. Nepovedal nič, len vyšiel na balkón a ja som zacítila dobre známu vôňu.

,,Ešte dlho ma budeš trestať?“ spýtala som sa stojac bosými nohami na balkónových dlaždiciach.
Mlčal. Vyfukoval dym pred seba a bezprízorne pozeral do diaľky. Ostré črty sa mu prehlbovali a prehĺtal sliny akosi ťažšie, ale nepozrel sa na mňa. Ani na moment.
,,Bruno?“
Nič.

Dofajčil, vošiel dnu, vzal z linky granule pre Darwina a nasypal mu ich do misky. Do vedľajšej nalial čistú vodu a opäť sa posadil k počítaču. Nasadil si slúchadlá a zapol akúsi prednášku na YouTube.

Aktívna ignorácia musí dať zabrať, pomyslela som si. Postavila som sa, prešla do kuchyne a začala piecť. Nepremýšľala som, len som vytiahla z chladničky všetko, o čom som vedela, že to má rád a po hodine pred neho postavila trojuholník citrónového cheesecakeu. Nepovedal nič. Ani sa naň nepozrel.

Prikývla som, že chápem. Zhlboka som sa nadýchla premáhajúc plač, vzala som si z kresla prehodený kabát a kabelku a mierila ku vchodovým dverám.

Kľúč od jeho bytu som si dala dolu z krúžku s koalou a položila ho a botník. Chytila som kľučku, zahryzla sa do spodnej pery a spoza môjho chrbta sa ozvalo smutné:
,,Počkaj…“

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 919600x
Priemerná čítanosť článkov: 2874x

Autor blogu

Odkazy