Založ si blog

Láska vo vajíčkovom chlebe

“Myslíš, že aj iné mamy chodia takto ráno po rožky?” spýtala som sa môjho brata, keď som mala asi 12 rokov. Začal vtedy chodiť do školy a mal roztomilé tučnučké líca.
“Jasné, to robí každá mama,” mykol ramenom.
Dnes má môj brat 20 rokov a keď sa náhodou stretneme doma všetci spolu, neveriacky krúti hlavou nad tým, že sa našej mame chce chodiť o pol šiestej ráno po teplé rožky a kým sa zobudíme, všetko, čo máme radi, je na stole. Pre mňa kakao a chleba vo vajci, pre otca pečená slanina a volské oká a pre brata škoricové mussli a odtučnené mlieko, lebo už nemá tučnučké líca.

Sedím za stolom a dívam sa, ako otec číta noviny, brat odpisuje na facebookové ataky od kamarátov, ktorí lajkujú jeho food porno obrázky a mama stojí pri linke a kladie svoje obvyklé otázky.
“S čím chcete to mäso? Budem robiť aj polievku? No môže byť aj sladké a čo sladké? Ty chceš na raňajky šampus? Po zápase prídeš domov? Treba ti oprať? Koľko tej knedli mám robiť? Nebude ti zima, keď si tak naľahko?”
Brat sa už v polovici otázok stráca, otec začína byť nervózny a ja stále chrúmem ten chlieb vo vajíčku, masť mi steká po brade a zapíjam to kakaom a smejem sa, lebo jej rozumiem. Lebo mamy také proste bývajú a s tým sa nič nedá robiť.

S poľutovaním zisťujem každý deň, že môj brat vtedy nemal pravdu. Nie všetky matky sú také. Dokonca takých je naozaj veľmi málo. Niektoré chcú od svojich detí, aby im platili za jedlo z chladničky. Niektoré chcú peniaze zato, že strážia svoje vnúčatá. Niektoré hovoria svojim dcéram, že sú škaredé, hlúpe a tučné. A sú aj také matky, ktoré svoje deti principiálne nenávidia tak, že sa ich snažia zabiť. A občas sa stane, že toto všetko sa zomkne do jedného človeka a ja premýšľam, prečo to tak je. Prečo sú matkami ženy, ktoré si to nezaslúžia? Prečo nie je trestné byť zlou matkou? Prečo rovnako, ako keď niekoho zabijete, nie je trestné nemilovať a nechrániť svoje dieťa?

Ja žiadne deti nemám, ale mám ženu, ktorá by nejaké chcela a vždy, keď sa na ňu pozriem, hovorím si, že ak sa to raz stane, tak naše dieťa bude mať dve najlepšie mamy na svete. Lebo jedna vie, aké to je mať zlú mamu a ničomu takému by dieťa nevystavila a tá druhá vie, aké je to mať dobrú mamu a ak by nebola rovnakou, musela by sa za seba hanbiť. Moja žena hovorí, že by sa nášmu dieťaťu mohli iné smiať, lebo má dve mamy. Ja si myslím, že dieťaťu, ktoré má dve dobré mamy, by sa smiali len tí, ktorí nemajú ani jednu dobrú mamu. A to veru nie je nasmiech.

Prajem sebe i vám, aby ženy pochopili, že byť matkou je výsada, nie možnosť.

Sláva víťazom

14.04.2024

Dvere za posledným narušeným chudákom sa zatvorili a Timo si unavene sadol do kresla na recepcii. Bezprízorne sa díval von. Bolo tam úplné ticho, iba jemné pradenie vonnej lampy rušilo naše bezrečie. Pozerala som sa pred seba a nad čímsi premýšľala. Nespomínam si už nad čím, mala som celkom prázdnu hlavu. Nemám rada, keď sa to deje. Vadí mi to. Ak môj mozog nemá [...]

Koniec sveta

01.04.2024

Mám slabosť pre miesta, kde zastal čas. Také, kde neexistuje sentiment minulosti, ani ťažoba budúcnosti. Miesta, ktoré sú iba tu a iba teraz. Nájdete ich, keď budete kráčať naboso po mokrom piesku a zarývať sa doň pätami. Jedno také poznám. Vždy, keď tam prídem, ocitnem sa v bubline dokonalého Teraz. Nikdy tam nikto nie je, len ja a chlap, ktorý býva na útese celkom [...]

Vesmírne dvojča

11.03.2024

,,Potrebujem konzultáciu,“ povedala som Timovi po rozhovore s klientkou, ktorá prepadla bludom. Alebo možno nie. Možno sa len dostala do stavu mysle, o ktorom my ostatní môžeme iba snívať, prípadne sa na ňom smiať. ,,Vyzeráš tak,“ zasmial sa. ,,To bola tá crazy ezo lady?“ prekrútil očami. ,,Hej,“ nemám rada, keď o nej tak hovorí, lebo tá žena je [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

kontroverza

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Ľudia, čo sa pohoršujú, by sa mali polepšiť. ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 920988x
Priemerná čítanosť článkov: 2878x

Autor blogu

Odkazy